Acupunctuur, Tuina

Zwangerschap en acupunctuur

De zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw en aanstaande moeder (en natuurlijk ook in het leven van de aanstaande vader, maar dan toch op een ander vlak), een belangrijke overgangsfase. De zwangerschap is een prachtig natuurlijk proces, waarin je kindje zich als het goed is in 9 maanden ontwikkelt tot een baby met alles erop en eraan.

Als je als aanstaande moeder die tijd goed gebruikt dan ben je straks helemaal klaar voor de volgende stap: de bevalling en de tijd daarna. Dat betekent dat als je in deze tijd goed voor jezelf zorgt je hier heel sterk uit tevoorschijn kan komen.

Wat kun je zelf doen om goed voor jezelf en je ongeboren kindje te zorgen

Algemeen

Gedurende de hele zwangerschap is goed eten (vers, puur natuur en gevarieerd) en goed slapen belangrijk om in goede conditie te blijven!
Als je rookt of alcohol drinkt is het verstandig hier al mee te stoppen voordat je in verwachting raakt.

Heb je een kat of tuinier je graag? Let op bij het schoonmaken van de kattenbak of het wroeten in de aarde. Je kunt daar nu beter handschoenen bij aandoen om een infectie met de parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken te voorkomen.

Specifieke aanbevelingen

Week 9 t/m 12
Vermijd zo mogelijk dingen die een sterke emotionele reactie oproepen (kijk nu liever geen heftige films zoals horror of heel verdrietige films).

Week 17 t/m 24
Dit is vaak de mooiste tijd van de zwangerschap: je hebt weer wat meer energie, de eventuele misselijkheid is weg en je buik zit nog niet teveel in de weg. Geniet hiervan!

Week 25 t/m 32
Het fysieke geheugen van je kindje kan vanaf week 25 herinneringen opslaan. Je kunt in deze periode praten tegen je kindje en het zal je ook horen. Ook mooie rustgevende muziek is aan te raden. Als je kindje dan na de geboorte onrustig is kun je deze muziek gebruiken om het kindje weer rustig te krijgen. Ook geuren kunnen een rol spelen. Je kunt je buik nu bij voorbeeld insmeren met lekker geurende en rustgevende olie, zoals lotus of oranjebloesem. Ook deze geuren kun je dan later gebruiken om je kindje rustig te krijgen.

Vanaf week 40
Je uitgerekende datum is daar. Je bent er helemaal klaar voor, maar je kindje is het daar niet altijd mee eens. Uiteindelijk ‘bepaalt’ je kindje zelf wanneer de tijd rijp is om geboren te worden. Als er voldoende vruchtwater is dan hoef je je geen zorgen te maken als het langer dan 40 weken duurt. De weerstand van je kindje zal er alleen maar op vooruitgaan als het wat langer bij jou in de buik blijft!

Voeding

Gedurende de hele zwangerschap is sinaasappelsap af te raden omdat het allergieën of onrust bij jonge kinderen in de hand kan werken.

Vlees is zeker tijdens de zwangerschap een belangrijke bron van voeding. Als je vegetarisch eet zou je toch moeten overwegen gedurende de zwangerschap regelmatig een stukje vlees te eten of een sterk getrokken vleesbouillon te drinken (getrokken van een biologische soepkip of biologische mergpijpen, een zogenaamde bottenbouillon). Let wel op dat je geen rauw vlees neemt (zoals bij voorbeeld biefstuk, rosbief of filet americain) en ook met orgaanvlees (zoals lever) moet je voorzichtig zijn.

Rauwmelkse kazen (‘au lait cru’), rauwe of gerookte vis en rauw ei raad ik je af.

En om infecties die de baby kunnen schaden (zoals toxoplasmose) te voorkomen moet je groente en fruit nu extra goed wassen.

Specifieke aanbevelingen

Week 1 t/m 8
Vermijd scherp gekruide gerechten
Verse kippensoep is in deze fase heel gezond

Week 9 t/m 16
Vissoep en eend zijn in deze periode goed voor je

Week 17 t/m 20
Stoofpotjes van rund en lam zijn nu aan te raden

Vanaf week 37
Als je nu begint met het drinken van rode framboosblad thee zorgt dat voor een goede doorbloeding en verzachting van de baarmoedermond, waardoor deze beter is voorbereid op de bevalling

Na de bevalling
Let op met veel koude producten! Warm ontbijten, veel soep en zoete rode, oranje en gele groente is nu extra goed voor je.

Beweging

Voor iedereen is bewegen heel belangrijk, dus ook voor jou als zwangere vrouw. Maar overdrijf het vooral niet. Het is nu nog belangrijker goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Dus ben je eigenlijk te moe om te sporten, zet jezelf er dan niet toch toe (‘het moet me toch lukken’). Geef liever toe aan de vermoeidheid en ga lekker wandelen of op de fiets je boodschappen doen in plaats van fanatiek te sporten. Dan ben je toch in beweging maar put je jezelf niet teveel uit. Als je geen energie hebt om te sporten dan is je energie dus ergens anders nodig!

Specifieke aanbevelingen

Week 1 t/m 16
De eerste 16 weken kom je gemakkelijk in de verleiding om toch een beetje te fanatiek aan de gang te gaan. Probeer niet ‘nu het nog kan’ al te intensief te sporten. Je verbruikt daarmee bloed (dat wordt gebruikt om je spieren te voeden) terwijl het bloed in deze periode juist nodig is om je ongeboren kindje te voeden.

Vanaf week 25
Nu is het juist goed om te bewegen, maar niet te intensief. Lekkere lange wandelingen in de buitenlucht zijn in deze periode aan te raden.

Wat kan ik in deze periode voor je doen met acupunctuur

Tijdens de zwangerschap

Niet altijd verloopt de hele zwangerschap zo voorspoedig als je zou willen. In het begin van je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Doordat je energiehuishouding nu voor twee personen moet worden ingericht en de hormoonhuishouding verandert kun je lichamelijk of geestelijk uit balans raken. Dat kan o.a. leiden tot zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn en nog meer kwalen of ongemakken. Ook in emotioneel opzicht kan er veel veranderen. Veel vrouwen voelen zich kwetsbaar en minder stabiel dan voor de zwangerschap.

Als het goed is zijn deze kwalen en ongemakken tijdelijk en sommige ongemakken zul je op de koop toe moeten nemen. Maar vaak kan ik met acupunctuur wel iets voor je betekenen. Met acupunctuur kan ik je energiebalans herstellen en je hormoonhuishouding weer in evenwicht brengen. Daardoor kunnen klachten snel afnemen.

Raadpleeg bij klachten wel eerst je verloskundige of een arts! Deze kan onderzoeken of er eventueel iets aan de hand is.

Bij de volgende klachten tijdens de zwangerschap kun je bij mij terecht

Zwangerschapsmisselijkheid en brandend maagzuur
Met acupunctuur kan ik het lichaam weer in balans brengen, de energetische werking van de maag versterken en de eventueel onderliggende disharmonie herstellen.
Bij ernstige klachten is het goed om in het begin 2 keer per week te komen en de behandelingen 6 tot 8 weken vol te houden. Als de klachten milder zijn is 1 keer per week behandelen voldoende en zijn 3 of 4 behandelingen vaak al genoeg.

Baby in stuitligging
Als je baby met 32 weken nog in stuit ligt dan is het verstandig om een afspraak te maken voor moxa therapie. Wacht je veel langer dan wordt de ruimte voor de baby om te draaien steeds kleiner. Als je eerder komt dan loop je het risico dat de baby nadat hij gedraaid is toch weer terug in stuitligging draait omdat er nog voldoende ruimte is om te draaien.
Tijdens een consult in de praktijk leg ik jou en je partner uit hoe het werkt. Vervolgens behandel ik je met een moxa stick en na zo’n 15 minuten neemt je partner het over. De behandeling duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Na de behandeling in de praktijk kan je partner je de volgende 9 dagen thuis behandelen.
Voor meer informatie over moxa therapie bij stuitligging klik hier.

Voorbereiden van de bevalling
Met acupunctuur kunnen we de weg van de bevalling voorbereiden. De baby kiest het tijdstip, maar met acupunctuur kunnen we de bevalling een beetje makkelijker maken. Een Duitse gynaecoloog en TCM therapeut (Ansgar Römer) heeft een groot onderzoek gedaan in een universiteitsziekenhuis in Mannheim en daarbij is onder andere gebleken dat vrouwen die vanaf week 36 wekelijks een acupunctuurbehandeling ondergaan een kortere bevallingsduur hebben (minimaal 2 uur korter), dat de baarmoedermond beter voorbereid is op de bevalling (gemeten met de Bishop Score) en dat er minder vaak een keizersnede nodig is.

Verschillende pijnklachten, zoals buikpijn, rugpijn en bandenpijn
Acupunctuur kan voor het verminderen van veel pijnklachten gebruikt worden. Met acupunctuur kunnen blokkades in de energiestromen verholpen worden waardoor spieren en banden kunnen ontspannen en de pijn afneemt.

Overige problemen zoals miskraam-preventie bij dreigend miskraam (rugpijn, eventueel lichte vaginale bloeding, lage buikpijn met een trekkend gevoel in de onderbuik), foetale groeiachterstand en hoge bloeddruk & oedeem.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie van jou als vrouw. En na de bevalling volgt meteen een drukke tijd met de zorg voor de pasgeboren baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Je energiehuishouding en hormoonhuishouding maken weer ingrijpende veranderingen door en kunnen tijdelijk uit balans raken.

Acupunctuur kan je helpen bij je herstel. En als je bent bevallen met een keizersnede kan acupunctuur helpen bij het herstel van de buikwond.

Klachten zoals borstvoedingsproblemen (te weinig borstvoeding of borstontstekingen (mastitis)), vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kunnen behandeld worden met acupunctuur. Door het lichaam weer in balans te brengen en de energie te versterken zullen alle processen in het lichaam sneller herstellen en zullen je klachten afnemen.

Contact

Wil je meer weten of wil je een afspraak maken? Neem contact met me op, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen!