Acupunctuur, Tuina

Orthomoleculaire therapie

bramen laag
‘Laat je voeding je geneesmiddel zijn en je geneesmiddel je voeding’ (Hippocrates, 460 – 377 v. Chr.)

Orthomoleculaire therapie is erop gericht het lichaam te voorzien van de optimale hoeveelheid van alle benodigde voedingsstoffen, dit in goed opneembare vorm. De basis hiervan vormt een volwaardige en gevarieerde voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen.

Orthomoleculaire therapie kan worden ingezet om ziekte te voorkomen of te behandelen.

Orthomoleculair betekent: de juiste moleculen in de optimale hoeveelheid. Deze term is in 1968 geïntroduceerd door Linus Pauling, een Amerikaanse scheikundige die zowel een nobelprijs voor de scheikunde heeft gewonnen (1954) als de nobelprijs voor de vrede (1962).

De basis voor een goede gezondheid en het voorkomen van klachten is een volwaardige gevarieerde voeding.

Maar wat is dat nou, een volwaardige voeding?

Een volwaardige gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk nuttige en zo min mogelijk belastende voedingstoffen binnenkrijgt. Helaas is het haast onmogelijk om alleen via je voeding de optimale hoeveelheden van alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Naast een zo volwaardig mogelijke voeding kan het dus nodig zijn om extra voedingssupplementen te gebruiken. Het gaat daarbij om vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en bio flavonoïden.

Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Uit onderzoeken blijkt dat slechts twee procent van de Nederlandse bevolking tussen de 7 en 69 jaar eet volgens de richtlijnen zoals die door het Voedingscentrum zijn opgesteld (zie hier het onderzoek).

Ons eten is in de afgelopen eeuw gezonder en veiliger geworden, maar doordat we verkeerde voedingsgewoontes hebben ontwikkeld (teveel eten en naar verhouding teveel transvetzuren en te weinig groente, fruit en vis) leiden we toch aanzienlijk gezondheidsverlies.

Tijdens een orthomoleculair advies help ik je om te komen tot een zo goed mogelijk persoonlijk voedingspatroon en ondersteun dit indien nodig met voedingssupplementen. Een orthomoleculair advies over voeding en voedingssupplementen is altijd individueel bepaald: iedereen is uniek en heeft zijn eigen specifieke behoeftes.

Maak een afspraak

Heb jij klachten? Of wil je gewoon zo goed mogelijk voor jezelf zorgen? Maak een afspraak, dan kijken we samen op welke gebieden verbeteringen mogelijk zijn.