Acupunctuur, Tuina

Vermoeidheid en acupunctuur

Na een nacht heerlijk slapen word je uitgerust wakker en kun je vol energie aan je dag beginnen. En je blijft je de hele dag fit en energiek voelen. Hoe fijn klinkt dat!
Maar voor veel mensen is dit helaas niet de realiteit. Zij beginnen al moe aan de dag. Of krijgen later op de dag een enorme dip, waardoor het dagelijkse functioneren beperkt wordt.

Wat is vermoeidheid

Vermoeidheid is een teken dat je moet uitrusten en dat is na een inspanning heel normaal. Je lichaam moet de gelegenheid krijgen om te herstellen en reserves aan te vullen.
Een probleem wordt het als je je bij het wakker worden niet uitgerust voelt, als je voortdurend moe bent of als je zonder dat je iets hebt gedaan al moe bent. Dat zijn allemaal tekenen dat er iets niet helemaal goed gaat. Maar ook als je maar door blijft gaan omdat je bang bent dat als je gaat zitten je niet meer op gang kunt komen is een waarschuwing dat je over je grenzen gaat.

Oorzaken vermoeidheid

Als uitrusten niet helpt dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn.

Tekort aan energie

Door te weinig energieproductie of een te hoog verbruik krijgen de plekken in het lichaam die dat nodig hebben onvoldoende energie. En omdat energie als stuwende kracht nodig is om de energie goed in beweging te houden kan een tekort aan energie ook resulteren in het stagneren van de energiestroom.

Bij een tekort aan energie zie je bij een geringe inspanning al snel een vermoeid of leeg gevoel.

Stagnatie

Door een stagnatie of blokkade loopt de energie als het ware vast. Dit kan het gevolg zijn van langdurige stress of emoties die vast zijn gaan zitten, maar ook verkeerde voeding (teveel, te vet of te pittig) is vaak de boosdoener.
Naast vermoeidheid zie je bij stagnaties ook andere klachten, zoals spanning in spieren, slaapproblemen, oppervlakkiger ademhaling, wisselende spijsvertering, minder goede doorbloeding. Deze klachten op zich kunnen weer voor verminderde energieproductie zorgen.

Bij stagnaties zie je dat vooral het op gang komen moeilijk is, maar als je eenmaal in beweging bent gaat het wel.

Vicieuze cirkel

Zoals je misschien al ziet is het makkelijk om in een vicieuze cirkel terecht te komen. Door een tekort aan energie kan de boel gaan vastlopen en door dat vastlopen komt de energieproductie verder onder druk.
Vaak is er bij vermoeidheid dus sprake van een combinatie van een tekort en stagnaties.

Wat kun je zelf doen

Het klinkt misschien ouderwets maar rust en regelmaat zijn heel belangrijk om je energie op peil te houden!

Rust

De balans tussen activiteit en rust is van cruciaal belang.
Dat betekent dat je overdag voldoende rustmomenten inbouwt en ’s-nachts zorgt voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Daardoor kan het lichaam herstellen en weer opladen.

Als je langdurig te weinig rust krijgt dan ga je langzaam interen op je reserves.

Regelmaat

Ook regelmaat speelt een grote rol bij het op peil houden van je energie. Wisselende diensten, een tijdverschil als je op reis gaat, maar ook regelmatig tot diep in de nacht op stap gaan kunnen je biologische klok ontregelen. Als deze vaak of langdurig ontregeld raakt dan kunnen er verschillende klachten optreden, waaronder vermoeidheid.

Als je merkt dat je energie aan de lage kant is dan is het verstandig om dingen die je biologische klok in de war brengen even te vermijden totdat je energie weer op peil is.

Zelfzorg

Naast de grote R’s is goed voor jezelf zorgen natuurlijk ook heel belangrijk. En dan bedoel ik gezonde volwaardige voeding, voldoende beweging en buitenlucht en het zoveel mogelijk vermijden van stress.

Ben je toch in de vicieuze cirkel van een tekort aan energie en het vastlopen van energie terecht gekomen? Dan kan ik je helpen met acupunctuur.

Acupunctuur bij vermoeidheid

Met acupunctuur kan ik ervoor zorgen dat de energie weer goed gaat stromen. Daarnaast kan ik de energieproductie ondersteunen, waardoor de hoeveelheid energie kan toenemen en zodoende de energiestroom op gang blijft.
Als je slecht slaapt kan ik met acupunctuur je slaap verbeteren. En als stress bij jou een rol speelt dan kan ik ook daar met acupunctuur helpen.

Kortom, bij vermoeidheid heb ik veel aanknopingspunten. Ik zal mijn behandeling altijd afstemmen op de onderliggende factoren die bij het ontstaan en in stand houden van jouw vermoeidheid een rol spelen.

Nieuwsgierig of ik jou ook kan helpen? Neem contact met me op, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Foto: Image by Wokandapix