Acupunctuur, Tuina

Seizoen

Lente

Op 5 februari begint op de Chinese kalender het seizoen lente, met 21 maart als hoogtepunt.

Het Chinese element Hout hoort bij de lente. In de lente loopt alles weer uit. Dat zien we onder andere aan de uitbundige bloesem en de mooie fris groene blaadjes aan bomen en struiken. Bij de lente hoort wind als weersverschijnsel. In ons lichaam horen lever en galblaas, pezen en ogen bij het element hout. De lever is verantwoordelijk voor het vrij laten stromen van energie en voor het bewaken van de kwaliteit van het bloed (ontgiften).  De galblaas helpt bij het nemen van beslissingen.

De smaak is zuur, de kleur groen en de emotie behorend bij hout is irritatie / kwaadheid.

Als het hout element goed in balans is heb je een gezonde dosis assertiviteit waardoor je de juiste keuzes voor jezelf kunt maken en kunt groeien.
Als het hout element niet goed in balans is ben je snel geïrriteerd of boos, je krijgt een kort lontje. Ook een opgejaagd gevoel of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen kunnen door een niet goed gebalanceerd hout element optreden (een te hoog stressniveau). Lichamelijk kun je last krijgen van gewrichtspijn, vermoeidheid, sterke wisselingen in je energieniveau, weekendhoofdpijn en ‘pijntje-hier-pijntje-daar’.

De lente duurt tot 18 april . Vanaf die datum is het weer 19 dagen ‘tussenseizoen’, de overgang naar het volgende seizoen, de zomer.

Wil je nog eens nalezen hoe het werkt met de Chinese seizoenen? Dat kan hier.

Seizoensgroente

Door groenten uit het seizoen te eten krijg je die voedingsstoffen binnen die je in een bepaald seizoen nodig hebt.
Bij de supermarkt kun je niet al deze groenten krijgen. De supermarkt biedt bijna het hele jaar door hetzelfde assortiment aan. Je kunt kijken of er bij jou in de buurt een biologische markt is of een (biologische) boerderij met boerderijwinkel. Daar kun je juist deze seizoensgroentes goed krijgen. En als je niet weet wat je met bijvoorbeeld een pastinaak moet doen vinden ze het meestal nog leuk om je dat uitgebreid te vertellen!
En het leuke van seizoensgroentes is dat ze over het algemeen nog goedkoop zijn ook! Als dat geen win-win situatie is dan weet ik het niet meer…

Groenten van de maand april

Nu de groenten van de maand april. De echte wintergroente is op en de zomergroente nog niet vers van het land te krijgen. Een tussenmaand met weinig aanbod dus…

Gelukkig is andijvie één van de groentes die wel weer vers van het land beschikbaar komt. Lekker bij voorbeeld in de mungbonencurry, een heerlijk goed vullend vegetarisch gerecht!

 

 

AndijvieKropslaRadijsUien
BloemkoolPreiRode bietWaterkers
BroccoliRaapRoodlofWitlof
ChampignonsRaapstelenSelderijZomerpostelein
KoolrabiRabarberSpinazie