Acupunctuur, Tuina

Seizoen

Zomer

Op 5 mei begint op de Chinese kalender de zomer, met 21 juni, de langste dag, als hoogtepunt.

Het Chinese element Vuur hoort bij de zomer. In de zomer groeit alles wat in de lente ontsproten is verder uit. Bij de zomer hoort hitte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen hart en dunne darm, bloedvaten en tong bij het element vuur. Het hart beheert het bloed en de bloedvaten; daarnaast is het de zetel van onze geest. De dunne darm controleert opname en transformatie van voedingsstoffen en vloeistoffen; ook op emotioneel vlak is de dunne darm verantwoordelijk voor onderscheidingsvermogen.
De smaak is bitter, de kleur rood en de emotie behorend bij vuur is blijdschap.

Tot 17 juli kunnen we genieten van de zomer. Vanaf die datum is het weer 19 dagen ‘tussenseizoen’, de overgang naar het volgende seizoen, de herfst.

Seizoensgroente

Door groenten uit het seizoen te eten krijg je die voedingsstoffen binnen die je in een bepaald seizoen nodig hebt.
Bij de supermarkt kun je niet al deze groenten krijgen. De supermarkt biedt bijna het hele jaar door hetzelfde assortiment aan. Je kunt kijken of er bij jou in de buurt een biologische markt is of een (biologische) boerderij met boerderijwinkel. Daar kun je juist deze seizoensgroentes goed krijgen. En als je niet weet wat je met bijvoorbeeld een pastinaak moet doen vinden ze het meestal nog leuk om je dat uitgebreid te vertellen!
En het leuke van seizoensgroentes is dat ze over het algemeen nog goedkoop zijn ook! Als dat geen win-win situatie is dan weet ik het niet meer…

Groenten van de maand juni

Nu de groenten van de maand juni. Er komt weer steeds meer variatie in soorten groente, dus reden genoeg om lekker veel te variëren!

 

 

 

 

AndijvieKoolrabiSavooiekoolUi
ArtisjokLente-uiSelderijVenkel
AspergesPaksoiSlaWaterkers
BloemkoolPeultjesSperziebonenWortelen
BroccoliPosteleinSpinazieZeekraal
BosuiPreiSpitskool
ChampignonsRaapSuikermais
DoperwtRadijsTomaat