Acupunctuur, Tuina

Seizoen

Herfst

Op 5 augustus begint op de Chinese kalender de herfst, met 21 september als hoogtepunt.

Het Chinese element Metaal hoort bij de herfst. In de herfst trekt de energie zich terug in de aarde. Bij de herfst hoort droogte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen longen en dikke darm, huid en neus bij het element metaal. De longen beheersen de ademhaling en energie van ons lichaam en ze reguleren de waterwegen. De dikke darm zorgt voor afvoer en uitscheiding van afval; ook op emotioneel vlak is de dikke darm verantwoordelijk voor loslaten.

De smaak is scherp, de kleur wit en de emotie behorend bij metaal is verdriet.

De herfst duurt tot 17 oktober. Vanaf die datum is het weer 19 dagen ‘tussenseizoen’, de overgang naar het volgende seizoen, de winter.

Seizoensgroente

Door groenten uit het seizoen te eten krijg je die voedingsstoffen binnen die je in een bepaald seizoen nodig hebt.
Bij de supermarkt kun je niet al deze groenten krijgen. De supermarkt biedt bijna het hele jaar door hetzelfde assortiment aan. Je kunt kijken of er bij jou in de buurt een biologische markt is of een (biologische) boerderij met boerderijwinkel. Daar kun je juist deze seizoensgroentes goed krijgen. En als je niet weet wat je met bijvoorbeeld een pastinaak moet doen vinden ze het meestal nog leuk om je dat uitgebreid te vertellen!
En het leuke van seizoensgroentes is dat ze over het algemeen nog goedkoop zijn ook! Als dat geen win-win situatie is dan weet ik het niet meer…

Groenten van de maand oktober

Nu de groenten van de maand oktober. Een topmaand met meer dan 40 soorten vers-van-het-land groente, dus reden genoeg om iedere dag iets anders op tafel te zetten!
Het weer in de herfst vraagt om lekkere warme soepen, bij voorbeeld savooiekoolsoep.

 

 

AardpeerIJsbergslaRaapstelenSpruiten
AndijvieKnolselderijRadijsTomaten
ArtisjokKoolraapRammenasUien
AubergineKoolrabiRode bietVeldsla
BleekselderijKropslaRode koolVenkel
BloemkoolPaksoiSavooiekoolWitlof
BoerenkoolPaprikaSchorsenerenWitte kool
BroccoliPompoenSelderijWortelen
ChampignonsPosteleinSnijbonen
Chinese koolPreiSpinazie
CourgetteRaapSpitskool