Acupunctuur, Tuina

Seizoen

Winter

Op 5 november begint op de Chinese kalender het seizoen winter, met 21 december als hoogtepunt.

Het Chinese element Water hoort bij de winter. De winter is een periode van opladen voor de nieuwe cyclus, de energie is teruggetrokken, is als het ware in winterslaap. Bij de winter hoort koude als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen nieren en blaas, botten en oren horen bij het element water. Nieren en blaas reguleren onze waterhuishouding. De basisenergie die we bij de geboorte meekrijgen is verbonden met de nieren. Als het water element goed is balans is zorgt deze basisenergie voor een gevoel van stabiliteit en vertrouwen, voor moed en wilskracht.

De smaak is zilt / zout, de kleur donkerblauw / zwart en de emotie behorend bij water is angst.

De winter duurt tot 17 januari . Vanaf die datum is het weer 19 dagen ‘tussenseizoen’, de overgang naar het volgende seizoen, de lente.

Wil je nog eens nalezen hoe het werkt met de Chinese seizoenen? Dat kan hier.

Seizoensgroente

Door groenten uit het seizoen te eten krijg je die voedingsstoffen binnen die je in een bepaald seizoen nodig hebt.
Bij de supermarkt kun je niet al deze groenten krijgen. De supermarkt biedt bijna het hele jaar door hetzelfde assortiment aan. Je kunt kijken of er bij jou in de buurt een biologische markt is of een (biologische) boerderij met boerderijwinkel. Daar kun je juist deze seizoensgroentes goed krijgen. En als je niet weet wat je met bijvoorbeeld een pastinaak moet doen vinden ze het meestal nog leuk om je dat uitgebreid te vertellen!
En het leuke van seizoensgroentes is dat ze over het algemeen nog goedkoop zijn ook! Als dat geen win-win situatie is dan weet ik het niet meer…

Groenten van de maand januari

Nu de groenten van de maand januari. Nu vooral vers van het land: wortels, kolen en knollen, de echte wintergroente.

Wil je een iets anders maken met boerenkool dan de ‘standaard’ stamppot? Roerbak de verse boerenkool of probeer deze boerenkoolsoep eens.

 

 

AardpeerPompoenSavooiekoolWitlof
BoerenkoolPreiSchorsenerenWitte kool
ChampignonsRaapSpruitenWortelen
KnolselderijRammenasUien
KoolraapRode bietVeldsla
PastinaakRode koolWinterpostelein