Acupunctuur, Tuina

Savooiekoolsoep

Savooiekool is zo’n groente die ik wel ken van vroeger maar die ik nog nooit zelf had gekocht, laat staan dat ik wist wat ermee te maken. De eerste keer heb ik hem gewoon gekookt, niets mis mee, maar ook geen grote favoriet.
Omdat het toch zo’n typische Hollandse groente is ben ik op zoek gegaan naar een recept waardoor het wel een feestje wordt om savooiekool te eten en mijn nieuwste kookboek (Plenty van Jotam Ottolenghi) bracht uitkomst: savooiekoolsoep met Parmezaanse kaas.

Ingrediënten voor 4 personen

middelgrote savooiekool
1 grote ui
1 middelgrote aardappel
1/2 rode peper
teentje knoflook
1/2 theelepel karwijzaad en nog wat om te garneren
1 liter groentebouillon
80 g korst van Parmezaanse kaas
geraspte Parmezaanse kaas
4 eetlepels milde olijfolie

Bereiding

Haal de buitenste 4 bladeren van de kool af en snipper ze. De rest van de kool grof schaven.
Snijd de ui in ringen, hak de knoflook fijn, snijd de aardappel in blokjes, snijd de rode peper (zonder zaad en zaadlijsten) in dunne ringetjes.

Zet een soeppan op het vuur, doe de uiringen en de olijfolie erin en smoor de ui voor ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook en karwijzaad toe en smoor nog 2 minuten. Tenslotte de geschaafde kool en aardappelblokjes toevoegen en nog een paar minuten bakken, regelmatig roeren.
Voeg de bouillon toe (de groente moet net onder staan) en breng het geheel aan de kook. Leg dan de korsten van de Parmezaanse kaas in de soep en laat deze in ongeveer 10 minuten gaar koken. De korst van de kaas gooi je dan weg.
Laat de soep even afkoelen en pureer hem vervolgens met een staafmixer of in een blender grof.

Bak de gesnipperde kool met de rode peper, wat olijfolie en een beetje zout een paar minuten in een koekenpan. De kool moet nog mooi fris groen zijn, maar wel beetgaar.

Doe de soep in mooie kommen, voeg de geraspte Parmezaan toe, zet er een bergje gebakken kool op en bestrooi met wat karwijzaad.