Acupunctuur, Tuina

Rode bieten uit de oven

Rode bieten zijn een groot deel van het jaar te koop. In de zomer vaak met de bladeren er nog aan, de zogenaamde zomerbieten of bosbieten. Het loof van de zomerbieten kun je ook opeten, als sla of roergebakken. De winterbieten zijn vaak wat grover en groter, maar net zo lekker als de zomerbieten.
Bieten hebben een heerlijke zoetige en aardse smaak. Ze zijn rijk aan vitamines, sporenelementen, anti-oxidanten en vezels. Als je de complete voedingswaarde wilt weten, kijk dan in de voedingswaardetabel.
Je kunt de bieten koken of rauw eten. Je kunt er ook heerlijk sap van maken. Dat smaakt heerlijk maar laat je bloedsuikerspiegel wel snel stijgen, dus altijd koppelen aan een maaltijd met ook voldoende eiwitten en vetten!
In dit recept heb ik de bieten geroosterd in de oven. Lekker met wat roergebakken bladgroente als een soort winterse ‘salade’.

Ingrediënten

Rode bieten
Balsamicoazijn
Milde olijfolie
Tijm, vers of gedroogd

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Boen de bieten goed schoon en snijd ze in parten.
Meng de parten met de olijfolie, balsamicoazijn en tijmblaadjes in een kom en rangschik ze vervolgens in 1 laag in een ovenvaste schaal.
Bak in de oven voor 45 – 60 minuten. Als je dunnere parten hebt of je wilt meer bite overhouden dan kun je met minder tijd toe.
Lekker op wat roergebakken bladgroente als groentegerecht bij verse zoute haring!