Acupunctuur, Tuina

Over mij

Ik ben Ingrid van Beekveld, geboren in 1963 in Haarlem.

Na de middelbare school volgde ik eerst de opleiding Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na 2 jaar Bewegingswetenschappen behaalde ik in 1988 mijn doctoraal Geneeskunde aan dezelfde universiteit. Ik heb altijd het ideaal gehad om mensen te helpen om op een natuurlijke manier gezond te worden en te blijven, maar wilde toch eerst een stabiele basis bouwen, maar op dat moment was ik nog te jong om in deze richting daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarom ben ik na mijn doctoraal eerst aan het werk gegaan als software ontwikkelaar. Dat heb ik vele jaren volgehouden, maar dat mijn hart eigenlijk niet bij de automatisering lag wist ik al die tijd wel. Het is echter vaak makkelijker om door te gaan met wat je al doet dan iets heel nieuws te beginnen.

Traditionele Chinese Geneeswijzen

In 2005 was ik klaar voor verandering en een kleine advertentie in het Brabants Dagblad bracht mij op het spoor van de opleidingen Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die door Academie Qing Bai worden verzorgd. Ik heb zowel de Acupunctuur als Tuina opleiding met goed gevolg doorlopen. Dat blijkt een goede zet, want Acupunctuur en Tuina kunnen elkaar mooi aanvullen.

Ik heb tijdens mijn opleiding in veel verschillende praktijken stage gelopen. In de zomer van 2007 heb ik ook 2 weken stage gelopen in het Second People’s Hospital in Qing Dao, China. Al met al heb ik door al die verschillende stages veel verschillende manieren van werken kunnen zien. Dat is een leerzame ervaring geweest en heeft mij ook duidelijk gemaakt hoe ik wel en hoe ik zeker niet wil werken.

Sport heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld, zowel zelf actief sporten als ook kijken naar sportwedstrijden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat mijn afstudeerscriptie als titel kreeg ‘De rol van Acupunctuur en Tuina bij de preventie van overbelastingsblessures’. Hierin beschrijf ik gestructureerd wat de TCG therapeut kan doen om sporters te helpen in hun strijd tegen de blessures. Hierin ben ik kennelijk goed geslaagd, want mijn scriptie werd genomineerd voor de jaarlijkse scriptieprijs van Qing Bai.

Intussen heb ik op het gebied van Chinese Geneeswijzen veel verschillende nascholingen gevolgd, waaronder ooracupunctuur, hand- en voetmassage en stressmanagement met Tuina, verschillende onderwerpen op het gebied van gynaecologie (menstruele verstoringen, vrouwelijke onvruchtbaarheid, zwangerschap, menopauze), uitgebreide polsdiagnostiek volgens Shen-Hammer, voeding, balanstechnieken volgens dr. Tung, electro acupunctuur, verschillende cursussen volgens de Unified Acupuncture Theory van Jonathan Shubs, waarin de balanstechnieken en de 5 elementen elkaar ontmoeten, en nog wat andere onderwerpen.

Voeding

Van 2011 tot juli 2018 heb ik mensen begeleid bij het volgen van hun persoonlijke Metabolic Balance® voedingsplan.

Voeding heeft altijd mijn speciale interesse gehad. Het is echt de basis voor alle processen in je lichaam, maar eigenlijk leren we niet meer wat goed voor ons is en wat niet, wat is nou echt puur eten en wat niet? Heel veel voedingsmiddelen krijgen het label ‘gezond’ maar zijn ze dat waard?

Mijn hele leven ben ik aan de zware kant geweest, geen groot overgewicht, maar wel mollig. Zoals zoveel mensen heb ik veel dingen geprobeerd om af te vallen, maar nooit met blijvend resultaat. Nadat ik op mijn twintigste de ziekte van Pfeiffer had gehad is mijn energie nooit meer op het oude niveau teruggekomen. Omdat ik meer energie hebben belangrijker vond dan mijn gewicht heb ik op een gegeven moment geaccepteerd dat ik zwaarder was dan ik graag zou zijn. Liever wat meer energie hebben en mij goed voelen dan heel veel moeite doen voor afvallen om het ‘’ideale’’ gewicht te bereiken. Om zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen at ik wel altijd zoveel mogelijk vers, biologisch, seizoens- en streekproducten, volkoren producten, geen geraffineerde suiker en zo min mogelijk toevoegingen. Maar toch vroeg ik me vaak af of de producten die ik koos nou echt zo gezond voor mij waren. Ik zou toch wel meer energie moeten/kunnen hebben!?

Bij toeval hoorde ik over Metabolic Balance®. Het principe van een persoonlijk voedingsplan gebaseerd op een uitgebreid bloedonderzoek sprak mij enorm aan, naast de positieve verhalen die ik er over had gehoord. Vol verwachting begon ik aan mijn persoonlijke voedingsplan en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo gemakkelijk ben afgevallen. Maar wat minstens zo belangrijk is, is dat ik veel meer energie heb gekregen. Het is echt lekker om te voelen hoe gemakkelijk dingen me nu af gaan, waar ik eerst tegenop zag omdat ik eigenlijk de kracht niet had. Kortom, ik voel me veel energieker en vitaler dan ik me vele jaren heb gevoeld en blijf nog makkelijk op gewicht ook!

Mijn eigen succes heeft me ervan overtuigd dat dit een prachtig programma is om mensen te begeleiden naar een gezond gewicht en meer vitaliteit te geven. Om dit op een goede manier te kunnen doen heb ik de opleiding tot Metabolic Balance® begeleider en de opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde gevolgd.

Terug naar alleen TCG

In de loop van 2017 ontdekte ik dat het begeleiden van mensen bij het overstappen op een gezond voedingspatroon toch een tak van sport is die mij iets minder goed ligt. Mijn enthousiasme voor gezonde voeding en het MB voedingsprogramma is onverminderd groot, alleen begeleid ik nu zelf geen mensen meer. Ik richt mij in mijn praktijk dus weer alleen op de Traditionele Chinese Geneeswijzen acupunctuur en tuina en dat doe ik met veel plezier! Ik ben van plan dat nog jaren te blijven doen!