Acupunctuur, Tuina

Moxa-therapie bij stuitligging

Ben je zwanger en ligt je baby in stuitligging? Met moxa-therapie neemt de kans dat je baby spontaan draait toe van 34% naar 66%! En als je je bedenkt dat 80% van de vrouwen bij stuitligging een keizersnede moet ondergaan, dan is moxa-therapie zeker de moeite waard.

Draaien van stuit naar hoofd ligging

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3,5% van de baby’s vlak voor de bevalling in een stuit liggen. Als jouw baby na 36 weken nog in stuit ligt is de kans dat deze spontaan draait minimaal omdat de ruimte om te draaien dan al te klein is geworden.

Soms probeert de gynaecoloog je baby dan in de buik te draaien, de zogenaamde versie. De meeste vrouwen vinden dat een behoorlijke ingreep en het lukt vaker niet dan wel om de baby op die manier nog met het hoofdje beneden te krijgen.

Met moxa-therapie neemt de kans op spontaan draaien van je baby aanzienlijk toe.

Wat is moxa-therapie

Moxa is gedroogd kruid (bijvoet of artemisia vulgaris), wat in de Traditionele Chinese Geneeswijzen regelmatig wordt gebruikt om extra warmte aan het lichaam toe te voegen. Er kan gebruik worden gemaakt van losse moxa, moxa op acupunctuurnaalden (via de naald dringt de warmte nog dieper in het lichaam), moxa sticks (hier is de moxa samengeperst in een soort sigaren) en een moxalamp. Bij de stuitligging wordt altijd gebruik gemaakt van moxa sticks. Op deze manier kun je de warmte heel specifiek op 1 acupunctuurpunt richten, zonder het risico de huid te verbranden. Het gebruik van moxa sticks maakt het ook mogelijk om zelf thuis aan de gang te gaan.

Wetenschappelijk bewezen

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van moxa-therapie bij het draaien van de baby in stuitligging. In 2010 is Ineke van den Berg gepromoveerd op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (kijk hier voor een artikel over het onderzoek).

Hoe werkt moxa-therapie bij het draaien van je baby

Door het behandelen van een punt op je kleine teen met de moxa stick veroorzaak je meer warmte in het kleine bekken, waar je baarmoeder ligt. Door deze warmte komt er meer beweging in je baarmoeder en wordt je baby actiever en als het goed is gaat je baby daardoor draaien.

Wanneer beginnen met moxa-therapie

Het is belangrijk om de juiste tijd uit te kiezen. Als je te vroeg met moxa start en je baby draait dan bestaat het risico dat deze later weer terugdraait naar stuitligging, omdat er nog veel ruimte is om te bewegen. Als je te laat begint dan is er onvoldoende ruimte om te draaien. De optimale tijd om met de moxa-therapie te starten is week 33 – 34. Dan is er nog voldoende ruimte om te draaien en waarschijnlijk daalt je baby dan na het draaien meteen wat in, waardoor terugdraaien lastig wordt.

In de praktijk

Tijdens een consult in de praktijk behandel ik je met een moxa stick en laat precies zien hoe het moet. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Het is handig als je partner meekomt, zodat deze je vervolgens thuis kan behandelen. Het is namelijk niet zo makkelijk om zelf bij je kleine teen te komen omdat je buik in deze periode toch echt in de weg zit.

Je krijgt van mij moxa sticks mee om thuis dagelijks te behandelen gedurende 10 dagen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van moxa-therapie voor jou? Neem gerust contact met me op, ik vertel je graag meer!