Acupunctuur, Tuina

Hutspot

Een alternatieve stamppot, wel met wortels en ui, maar in plaats van gewone aardappels nu met zoete aardappel en pastinaak.
Deze stamppot heeft een heilzaam effect op de bloedsuikerspiegel door het gebruik van de pastinaak, zoete aardappel, raapzaadolie en kokosolie. Daarbij zijn pastinaak en zoete aardappel rijk aan inuline, een stof die bloedsuikerverlagend werkt, een lang verzadigingsgevoel geeft en ook nog eens als voeding voor onze darmbacteriën fungeert. Ook bevatten zoete aardappelen, wortels, knoflook en kurkuma veel antioxidanten. Die zijn in onze traditionele hutspot opvallend minder aanwezig.

Ingrediënten

500 g winterpeen, gewassen of geschild en in stukken
250 g uien, in stukken
250 g zoete aardappelen, gewassen of geschild en in stukken
250 g pastinaken, gewassen of geschild en in stukken
1 à 2 tenen knoflook, gepeld
kruidenzout of bouillonpoeder
scheut raapzaadolie
1 theelepel kokosolie
ca. 1 theelepel gemalen geelwortel (kurkuma) of meer naar smaak
ca. 1 theelepel kerriepoeder of meer naar smaak
zout en peper

Bereiding

Kook de winterpeen met de uien, zoete aardappel, pastinaak en knoflook in water met wat kruidenzout/ bouillonpoeder gaar.

Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp alles fijn of wat grover (het hoeft niet glad) en voeg een scheutje kooknat, de raapzaad- en kokosolie toe. Meng de kurkuma en de kerrie erdoor met zout en peper naar smaak. Wees niet te flauw met de specerijen, de stamppot is anders snel wat te zoet.

Serveer met een stukje vlees of gevogelte. Ook lekker met bij voorbeeld een lekker malse kippenpoot. Maar als je liever vegetarisch gaat kan dat natuurlijk ook, probeer dan eens gekruide en knapperig gebakken tofu erbij.