Acupunctuur, Tuina

Hooikoorts

Het is weer voorjaar, alles begint volop te bloeien, en daarmee begint voor veel mensen een vervelende periode met niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid, kortom hooikoorts. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin je met volle teugen wilt genieten van al dat ontluikende groen en die mooie bloesems!

Overgevoeligheid

pollenHooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Voor de voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, door insecten of door de wind. Van de bomen en planten die door insecten worden bestoven, heb je geen last. Deze zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen. Het zijn de windbestuivende bomen en planten die je klachten veroorzaken.
Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als je hooikoorts hebt, beschouwt je lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In feite is je afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt je lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen.
Hooikoortsklachten zijn divers maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid.

Wat kan ik voor je doen?

Met acupunctuur kan ik in de periode waarin je al klachten hebt de klachten verlichten. Acupunctuur werkt dus goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling ook erg geschikt.
Ik adviseer je om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt je afweermechanisme dan optimaal en zul je geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kun je dan kiezen voor een nabehandeling. De beste periode om het afweersysteem te versterken is in de nazomer (augustus – oktober).
Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat mensen al na een paar behandelingen merken dat de acute klachten afnemen.

Ook op orthomoleculair gebied kan ik je helpen. Er zijn specifieke supplementen die je kunt inzetten bij hooikoorts. Bij voorbeeld Vitamine C, Scutelariae, Quercetine en Ribes Nigrum. Meer weten? Neem contact met me op, dan kunnen we een op jou toegespitst plan opstellen!

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook een aantal maatregelen nemen om de klachten te beperken. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:

 1. Check dagelijks de pollenvoorspelling, bij voorbeeld op weeronline.nl. Bij zonnig, droog weer staan meer planten en bomen in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Tijdens een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af: de lucht wordt als het ware schoongespoeld!
 2. Zorg in huis voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dit houdt het neusslijmvlies vochtig.
 3. Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is, of laat in de avond. Op die tijden is de pollenconcentratie in de lucht het laagst.
 4. Plaats speciale horren voor ramen en deuren tegen de pollen. Zo kun je toch luchten zonder de pollen in huis te halen.
 5. Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen, liefst een zonnebril die goed om de ogen aansluit.
 6. Droog wasgoed liever niet buiten. Kleding en beddengoed vangen pollen op.
 7. Houd in de auto de ramen en blowers dicht. Rond drukke autowegen zweeft meer stuifmeel in de lucht.
 8. Probeer de neiging om in je jeukende ogen te wrijven te onderdrukken. Met je handen breng je weer nieuwe pollen in je ogen en blijven ze jeuken en irriteren.
 9. Vermijd vakantiebestemmingen op het platteland. Kies liever voor vakantie aan zee of hoog in de bergen, daar is de pollenconcentratie veel lager.
 10. Wil je gaan wandelen of buiten sporten? Doe dat bij voorkeur na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
 11. Kies voor een terrasje pakken in de stad en laat het picknicken in de vrije natuur achterwege. In de stad zit drie tot vijf keer minder stuifmeel in de lucht.
 12. Vermijd voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken of versterken, zoals ananas, vlees en verse eieren. Veel hooikoortspatiënten zijn ook allergisch voor noten, bananen, appels, druiven en perziken.