Acupunctuur, Tuina

De lente is aangebroken

Op 5 februari, de dag waarop we dit jaar het Chinese Nieuwjaar mochten vieren, is de Chinese lente begonnen.
Hoe het precies zit met de verschillende seizoenen in de Chinese filosofie heb ik al eerder uitgelegd. Kijk hier als je het nog een keer wilt nalezen.

Element Hout

Het Chinese element Hout hoort bij de lente. In de lente loopt alles, na de kou van de winter, weer uit. De sapstroom in bomen en planten komt weer op gang. Dat zien we onder andere aan de uitbundige bloesem en de mooie fris groene blaadjes aan bomen en struiken waar we wat later in de lente volop van kunnen genieten. En je merkt het aan het gedrag van dieren, de vogels laten zich veel horen en je ziet de eerste aanzet tot de bouw van nesten.
Het weersverschijnsel in de lente is wind.
In ons lichaam horen de organen Lever en Galblaas bij het element Hout. De Lever is een belangrijk orgaan met als grootste taak het vrij laten stomen van energie en bloed naar alle plekken waar het nodig is. Daarnaast speelt de Lever een belangrijke rol in de productie van bloed en het waarborgen van de kwaliteit van bloed. De Galblaas is betrokken bij het nemen van beslissingen. Als weefsel horen de Pezen bij het element Hout en de zintuigen van Hout zijn de Ogen.
De smaak is zuur, de kleur groen en de emotie behorend bij Hout is kwaadheid.

Tussenseizoen

We kunnen tot 18 april genieten van al het moois van de lente. Op die dag begint dan weer het tussenseizoen naar de zomer.