Acupunctuur, Tuina

Asperges met kipfilet uit de wok

Verse asperges zijn maar een beperkt deel van het jaar verkrijgbaar. Je kunt dit recept ook klaarmaken met asperges uit een blik of pot.

Je kunt asperges natuurlijk altijd ‘klassiek’ klaarmaken: gekookt of gestoomd en dan met ham en/of ei en/of zalm, met lekker wat boter eroverheen. Maar je kunt ze ook eens op een andere manier maken. Dit recept heeft een wat oosters tintje door de marinade van de kip. Ik vond het zelf erg lekker maar van mijn man hadden de asperges er wel apart bij gemogen want hij vond de specifieke aspergesmaak wat verloren gaan. Dat ga ik de volgende keer proberen: de asperges lekker stomen en de kip(dijbeen)filet met deze marinade roerbakken. Hoe je het ook gaat serveren, eet smakelijk!

Ingrediënten per persoon

1 portie asperges
1 portie kipfilet (ik had kipdijbeenfilet genomen, wel wat vet eraan maar ook lekker sappig!)
citroengras
1 teentje knoflook
verse gemberwortel (ongeveer 2 cm)
½ rode peper
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel tamari
zout
vers gemalen peper
1 eetlepel ghee / geklaarde boter
½ eetlepel gehakte koriander

Bereiding

Kipfilet in reepjes snijden.
Citroengras (eventueel harde en dikkere uiteinde verwijderen) fijnsnijden.
Knoflook en gemberwortel in dunne plakjes snijden.
Zaad en zaadlijsten van de rode peper verwijderen en in dunne reepjes snijden.
Marinade maken van appelazijn, tamari, zout, versgemalen peper, citroengras, rode peper, knoflook en gember en de reepjes kipfilet daarin leggen. Minimaal 1 uur laten trekken.
Asperges wassen en schillen en in stukken van ongeveer 4 cm snijden. Asperges uit blik of pot hoef je alleen nog in stukken te snijden.
Ghee / geklaarde boter in de wok verhitten.
Kipfilet aanbraden en na ongeveer 5 minuten uit de pan halen en warm houden.
Asperges in de wok doen, kruiden met zout en peper en in ongeveer 10 minuten omscheppend laten garen (als je al gare asperges uit blik of pot gebruikt hoef je ze alleen te verwarmen).
Kipfilet erbij doen en nog ongeveer 5 minuten op laag vuur laten staan.
Voor het serveren met koriander bestrooien.