Acupunctuur, Tuina

Tuina

Tuina (spreek uit ‘Twiena’) is Chinese manuele therapie.

Waar Westerse massages meestal gericht zijn op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen is Tuina veel meer gericht op het herstellen van energetische verstoringen. Tuina kan worden gebruikt voor ontspanning, maar ook voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten. Daarom wordt Tuina ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.

Tuina maakt gebruik van verschillende manuele technieken om energetische verstoringen, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen. Met de verschillende technieken is het mogelijk o.a. verklevingen op te heffen, dislocaties te verminderen, pijn en spasmen op te heffen, spieren en pezen te ontspannen, de energiestroom in de meridianen te herstellen en bevorderen en de functies van organen, ingewanden en zenuwstelsel te reguleren.

Tuina kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden wanneer een verstoring nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich werkelijk kan ontwikkelen.

Tuina is bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel. Ook kan het toegepast worden in plaats van Acupunctuur, bij angst voor naalden. Tuina kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als één van de behandelmethodes van een volledige behandelingsstrategie.

In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van een combinatie van Acupunctuur en Tuina. Het is uiteraard ook mogelijk om een volledige Tuina behandeling te ondergaan. De antistress massage is het vermelden waard. In een uur werk ik beginnende blokkades weg door achtereenvolgens rug, hoofd-nek-schouders, handen en als laatste de voeten te masseren. Door je regelmatig te laten masseren kun je klachten voorkomen.
Ook voor (spannings)hoofdpijn is Tuina een uiterst effectieve behandelmethode. Met een massage van hoofd, nek en schouders van een half uur kun je weer een paar weken vooruit! Bijhouden is wel belangrijk want anders kunnen de klachten weer langzaam terugkomen.