Acupunctuur, Tuina

Traditionele Chinese Geneeswijzen

Traditionele Chinese Geneeswijzen / Geneeskunde is een volledig medisch systeem van meer dan 2000 jaar oud. De Traditionele Chinese Geneeskunde stelt diagnoses, kan ziektes genezen, verbetert klachten en werkt ook preventief.

Yin en Yang

De theorie van Yin en Yang, gebaseerd op de filosofie uit het klassieke China, is een van de meest fundamentele theorieën van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Volgens deze theorie is de tegenstelling tussen Yin en Yang een fundamentele natuurwet en is alles wat bestaat een samengaan van deze 2 oerkrachten. Yin voedt Yang en Yang beschermt en activeert Yin. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen Yin en Yang. Bij verstoring kunnen er klachten optreden. Door de balans te herstellen wordt ook de gezondheid weer hersteld.
Tot de categorie Yang behoren in het algemeen die verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend, warm en actief zijn of betrekking hebben op functionele kwaliteit.

Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker, koel of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin.

Vijf Elementen

5 elementen

Een andere uit de filosofie afkomstige bouwsteen voor de Traditionele Chinese Geneeswijzen is de 5 Elementen theorie: hout, vuur, aarde, metaal en water zijn de klassieke elementen. Deze 5 elementen vormen een systeem van samenhang, waarbij de verschillende elementen uit elkaar voortkomen (volgens de voedende cyclus) en de verschillende elementen elkaar in bedwang houden (volgens de controlerende cyclus). Een verstoring in één van de elementen kan gevolgen hebben in één of meerdere andere elementen.
De 5 elementen zijn ook verbonden met de seizoenen.

Water

Het Chinese element Water hoort bij de winter. In de winter ligt de energie diep opgeslagen en is het koud.
In ons lichaam horen de nieren en de blaas (de nieren slaan de essentie, de diepste energiebron, op en controleren daarmee geboorte, groei, voortplanting en ontwikkeling en voeden het merg en de hersenen; daarnaast regeren de nieren het watermetabolisme), de botten en de oren bij water.
De smaak is zilt en de kleur donkerblauw/zwart.
De emotie behorend bij water is angst.

Als het water element goed is balans is zorgt de basisenergie die verbonden is met de nieren voor een gevoel van stabiliteit en vertrouwen, voor moed en wilskracht.
Als het water element niet goed in balans is begint dat vaak met een onbestemd gevoel van malaise, eventueel in combinatie met hoofdpijn, vermoeidheid en onrust. Je kan ook angstig worden zonder aanwijsbare reden, ziet overal beren op de weg en durft niet meer op jezelf te vertrouwen. Ook klachten van nieren en blaas kunnen door een disbalans in het water element optreden.

Hout

Het Chinese element Hout hoort bij de lente. In de lente loopt alles weer uit. Dat zien we onder andere aan de uitbundige bloesem en de mooie fris groene blaadjes aan bomen en struiken. Bij de lente hoort wind als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen lever en galblaas (de lever is een belangrijk orgaan met als grootste taak het vrij laten stomen van energie en bloed naar alle plekken waar het nodig is; daarnaast speelt de lever een rol in de productie van bloed en het waarborgen van de kwaliteit van bloed; de galblaas is betrokken bij het nemen van beslissingen), pezen en ogen bij het element hout.
De smaak is zuur, de kleur groen en de emotie behorend bij hout is kwaadheid.

Als het hout element goed in balans is heb je een gezonde dosis assertiviteit waardoor je de juiste keuzes voor jezelf kunt maken en kunt groeien.
Als het hout element niet goed in balans is ben je snel geïrriteerd of boos, je krijgt een kort lontje. Ook een opgejaagd gevoel of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen kunnen door een niet goed gebalanceerd hout element optreden (een te hoog stressniveau). Lichamelijk kun je last krijgen van gewrichtspijn, vermoeidheid, sterke wisselingen in je energieniveau, weekendhoofdpijn en ‘pijntje-hier-pijntje-daar’.

Vuur

Het Chinese element Vuur hoort bij de zomer. In de zomer groeit alles wat in de lente ontsproten is verder uit. Bij de zomer hoort hitte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen hart en dunne darm (het hart beheert het bloed en de bloedvaten; daarnaast is het de zetel van onze geest; de dunne darm controleert opname en transformatie van voedingsstoffen en vloeistoffen; ook op emotioneel vlak is de dunne darm verantwoordelijk voor onderscheidingsvermogen), bloedvaten en tong bij het element vuur.
De smaak is bitter, de kleur rood en de emotie behorend bij vuur is blijdschap.

Als het vuur element goed in balans is voel je je vrolijk, opgeruimd en tevreden. Je kunt bevredigende relaties onderhouden en je hebt zin in het leven.
Als het vuur element niet goed in balans is kan je levenslust afnemen. Je voelt je neerslachtig en wilt je het liefst terugtrekken. Je wordt lusteloos en ontevreden. Aan de andere kant kun je ook juist hyperactief worden, je bent niet meer te remmen en kan je niet meer concentreren op 1 ding.

Aarde

Het Chinese element Aarde hoort bij het naseizoen of tussenseizoen.
Tussen de verschillende seizoenen zit altijd een periode van transformatie van het ene naar het andere seizoen. Dit komt overeen met de laatste 3 weken van een seizoen.
In het tussenseizoen is het vochtig / dampig.
In ons lichaam horen maag en milt (die samen verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering), spieren en mond bij aarde.
De smaak is zoet, de kleur geel en de emotie behorend bij aarde is piekeren / zorgen.

Als het aarde element goed in balans is ben je goed geaard, je staat stevig in je schoenen en je voelt je evenwichtig. Je denken is helder en alert.
Als het aarde element niet goed in balans is merk je dat aan overmatig piekeren en een gevoel dat je leegloopt (je zorgt teveel voor anderen en komt te weinig aan jezelf toe). Je blijft vaak zitten in een situatie die niet meer goed voor je is uit angst de zekerheid te verliezen. Je vermijdt conflicten om de harmonie te bewaren, maar wel ten koste van jezelf. Uiteraard horen ook spijsverteringsproblemen bij een aarde element wat niet goed in balans is.

Metaal

Het Chinese element Metaal hoort bij de herfst. In de herfst trekt de energie zich terug de aarde in. Bij de herfst hoort droogte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen longen en dikke darm (de longen beheersen de ademhaling en de energie van het lichaam; daarnaast reguleren de longen de waterwegen; de dikke darm zorgt voor afvoer en uitscheiding van afval), de huid en de neus bij het element metaal.
De smaak is scherp, de kleur wit en de emotie behorend bij metaal is verdriet.

Als het metaal element goed in balans is ben je je bewust van jezelf en van je rol in de buitenwereld. Je bent ook in staat los te laten wat losgelaten moet worden, in het vertrouwen dat daarna een nieuwe periode van groei komt.
Als het metaal element niet goed in balans is kun je dat merken aan een niet goed functionerend immuunsysteem (allergieën, huidproblemen, auto immuun aandoeningen en darmproblemen). Emotioneel kan je dan snel van slag zijn door wat anderen zeggen of als anderen kritiek op je hebben. En je kunt moeite hebben los te laten / afscheid te nemen.