Acupunctuur, Tuina

Traditionele Chinese Geneeswijzen

Traditionele Chinese Geneeswijzen / Geneeskunde is een volledig medisch systeem van meer dan 2000 jaar oud. De Traditionele Chinese Geneeskunde stelt diagnoses, kan ziektes genezen, verbetert klachten en werkt ook preventief.

Yin en Yang

De theorie van Yin en Yang, gebaseerd op de filosofie uit het klassieke China, is een van de meest fundamentele theorieën van de Chinese Geneeskunde. Volgens deze theorie is de tegenstelling tussen Yin en Yang een fundamentele natuurwet en is alles wat bestaat een samengaan van deze 2 oerkrachten. Yin voedt Yang en Yang beschermt en activeert Yin. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen Yin en Yang. Bij verstoring kunnen er klachten optreden. Door de balans te herstellen wordt ook de gezondheid weer hersteld.
Tot de categorie Yang behoren in het algemeen die verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend, warm en actief zijn of betrekking hebben op functionele kwaliteit.

Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker, koel of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin.

Vijf Elementen

5 elementen

Een andere uit de filosofie afkomstige bouwsteen voor de Traditionele Chinese Geneeskunde is de 5 Elementen theorie: hout, vuur, aarde, metaal en water zijn de klassieke elementen. Deze 5 elementen vormen een systeem van samenhang, waarbij de verschillende elementen uit elkaar voortkomen (volgens de voedende cyclus) en de verschillende elementen elkaar in bedwang houden (volgens de controlerende cyclus). Een verstoring in één van de elementen kan gevolgen hebben in één of meerdere andere elementen.

Water

Het Chinese element Water hoort bij de winter. In de winter ligt de energie diep opgeslagen en is het koud.
In ons lichaam horen de nieren en de blaas (de nieren slaan de essentie, de diepste energiebron, op en controleren daarmee geboorte, groei, voortplanting en ontwikkeling en voeden het merg en de hersenen; daarnaast regeren de nieren het watermetabolisme), de botten en de oren bij water.
De smaak is zilt en de kleur donkerblauw/zwart.
De emotie behorend bij water is angst.

Hout

Het Chinese element Hout hoort bij de lente. In de lente loopt alles weer uit. Dat zien we onder andere aan de uitbundige bloesem en de mooie fris groene blaadjes aan bomen en struiken. Bij de lente hoort wind als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen lever en galblaas (de lever is een belangrijk orgaan met als grootste taak het vrij laten stomen van energie en bloed naar alle plekken waar het nodig is; daarnaast speelt de lever een rol in de productie van bloed en het waarborgen van de kwaliteit van bloed; de galblaas is betrokken bij het nemen van beslissingen), pezen en ogen bij het element hout.
De smaak is zuur, de kleur groen en de emotie behorend bij hout is kwaadheid.

Vuur

Het Chinese element Vuur hoort bij de zomer. In de zomer groeit alles wat in de lente ontsproten is verder uit. Bij de zomer hoort hitte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen hart en dunne darm (het hart beheert het bloed en de bloedvaten; daarnaast is het de zetel van onze geest; de dunne darm controleert opname en transformatie van voedingsstoffen en vloeistoffen; ook op emotioneel vlak is de dunne darm verantwoordelijk voor onderscheidingsvermogen), bloedvaten en tong bij het element vuur.
De smaak is bitter, de kleur rood en de emotie behorend bij vuur is blijdschap.

Aarde

Het Chinese element Aarde hoort bij het naseizoen of tussenseizoen.
Tussen de verschillende seizoenen zit altijd een periode van transformatie van het ene naar het andere seizoen. Dit komt overeen met de laatste 3 weken van een seizoen.
In het tussenseizoen is het vochtig / dampig.
In ons lichaam horen maag en milt (die samen verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering), spieren en mond bij aarde.
De smaak is zoet, de kleur geel en de emotie behorend bij aarde is piekeren / zorgen.

Metaal

Het Chinese element Metaal hoort bij de herfst. In de herfst trekt de energie zich terug de aarde in. Bij de herfst hoort droogte als weersverschijnsel.
In ons lichaam horen longen en dikke darm (de longen beheersen de ademhaling en de energie van het lichaam; daarnaast reguleren de longen de waterwegen; de dikke darm zorgt voor afvoer en uitscheiding van afval), de huid en de neus bij het element metaal.
De smaak is scherp, de kleur wit en de emotie behorend bij metaal is verdriet.